spiral drum detail, Roel CrabbéRituele Dans

Het Openen van de Poorten

"Dans is één van de meest mooie en krachtige manieren die ik ken om datgene te transformeren dat ons tegenhoudt en ons volledig over te geven aan de overvloed en het geluk." - Griet Heylen

De dans is tot in het diepste met ons ware wezen verbonden. In de ware dans lost er zoveel op, al het onnodige smelt en vloeit samen met ons zweet naar de aarde. Wanneer we ons werkelijk durven overgeven aan de ware kracht van de dans verdwijnen onze maskers, onze zorgen, onze oordelen. De dans kent alleen maar waarheid en is een leraar. Maar bovenal is de dans een toegangspoort tot de wereld van spirit, van de ziel, of hoe je het ook wil noemen.


Sinds mensenheugenis dansen we, om te vieren, om te rouwen, om te danken…. Sinds mensenheugenis dansen we in rituele cirkels om onze plek in het grotere geheel te ervaren. Al die duizenden jaren hebben mensen zich overgegeven aan de kracht van de dans, om zichzelf op te lossen, om te communiceren met de zielenwereld, om te herinneren, om te dansen als goden.


En in een cultuur die zich vaak volledig identificeert met vorm en waarin de sacrale dimensie van het bestaan vaak zoek lijkt, is er nood om dit weer te herinneren.


Wij hebben beiden een leven van dans achter de rug, onszelf steeds dieper onderdompelend in de zoektocht naar het ware, authentieke wezen van de dans als poort tot de ziel. Dans in vele vormen, strekkingen en disciplines.

rituele danseres


Maar steeds weer werden we geroepen de dans volledig te richten op Spirit, zoals onze voorouders het eeuwen hebben gedaan in rituelen voor transformatie.


Deze weg doorheen allerlei verschillende vormen van dans bracht ons steeds dieper bij die innerlijke roep om de werelden van de ziel terug in het lichaam te gronden, te verfijnen en te verdiepen. Gedurende de jaren bleven de ervaringen binnen de dans zich aanbieden en puurde de weg die we samen in de dans bewandelen zich uit.

Het was een ontwikkeling waarin steeds meer en meer vorm wegviel, steeds meer ruimte makend voor het innerlijke belevingsveld, waarin de danser rechtstreeks de realiteit ervaart die het best omschreven kan worden als Spirit.


Basiselementen in het betreden van de rituele dans zijn intentie, inspiratie en authentiek contact met de Spiritwereld en je ziel. Dit zijn de sleutels om in de dans de sacrale ruimte te betreden, onze gidsen te ontmoeten en ons licht te herinneren. Om weer thuis te komen in de kern van ons wezen.


Herinneren en Schoonheid. Beide gaan hand in hand en hebben elkaar nodig.
Dit is het fundament van de dansrituelen.


We ontmoeten onszelf in de stilte, het is zij die ons draagt en weer thuisbrengt in de kern van ons wezen. In die kern is enkel kracht en verbondenheid, in die kern leeft onze diepste vrede, die aanwezig is, overal, in elk moment. De dans maakt deze weer zichtbaar, waardoor we verder de ziel kunnen laten ontvouwen, meer en meer.
Lees hier meer over de Rituele Dansavonden

 

donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara